V Michalovciach zlikvidovali tabak a tabakové výrobky za 280.000 eur

18.08.2022 Michalovce

Michalovce 18. augusta (TASR) – Tabak a tabakové výrobky v hodnote viac ako 280.000 eur zlikvidovala v uplynulých dňoch Finančná správa (FS) v Colnom úrade Michalovce. Okrem cigariet boli ďalšími prepadnutými a zlikvidovanými aj dopravné prostriedky a tovar živočíšneho pôvodu. TASR o tom informovala hovorkyňa michalovského colného úradu Jana Nimrichterová.

"Zlikvidovaných bolo celkom 782.707 kusov cigariet a 4680,339 kilogramu tabakovej suroviny. Hodnota zlikvidovaných tabakových výrobkov a tabakovej suroviny predstavovala sumu 281.123,70 eura," priblížila s tým, že tabakové výrobky, najmä klasické a elektronické cigarety, tabak, tabak do vodnej fajky zaistili príslušníci FS z Colného úradu Michalovce na hraničných priechodoch na slovensko-ukrajinskej štátnej hranici, ale aj v colnom pohraničnom pásme a vo vnútrozemí SR pri kontrolách mobilnými hliadkami. Vo všetkých prípadoch neboli spotrebiteľské balenia označené platnou kontrolnou známkou alebo osoba nevedela preukázať pôvod a spôsob ich nadobudnutia. Medzi tabakom a tabakovými výrobkami, ktoré FS zlikvidovala termickým žiarením, bola aj nespracovaná tabaková surovina v množstve 4657 kilogramov, ktorú zaistili príslušníci Kriminálneho úradu finančnej správy pri nelegálnej výrobe.

Osobné motorové vozidlo, dodávkové vozidlo a náves, ktoré sa zlikvidovali, boli upravené tak, aby v nich vznikli špeciálne úkryty na nezákonný dovoz tabakových výrobkov.

Medzi zlikvidovaným tovarom boli aj výrobky živočíšneho pôvodu. "Za prvý polrok len na hraničnom priechode Vyšné Nemecké príslušníci FS zaznamenali 71 prípadov dovozu mäsových a mliečnych výrobkov a zaistili 1093,848 kilogramu tovaru živočíšneho pôvodu, (...) za ktoré boli cestujúcim vyrubené náklady na likvidáciu v celkovej výške 1545,39 eura," ozrejmila Nimrichterová.

FS opakovane apeluje na verejnosť, aby tovar, ktorý na územie Slovenska dováža, spĺňal stanovené legislatívne podmienky a povolené množstevné limity a neohrozil zdravie a bezpečnosť spotrebiteľov. "Upozorňujeme, že povolený a od dovozných platieb oslobodený je dovoz 40 kusov cigariet, 20 kusov cigariek, desať kusov cigár, 50 gramov tabaku a dve spotrebiteľské balenia bezdymového tabakového výrobku, respektíve úmerná kombinácia týchto tabakových výrobkov," pripomenula hovorkyňa s tým, že takýto tovar môže cez hranice prevážať osoba staršia ako 17 rokov.

Dovážať tovar rastlinného charakteru či prípravky na ochranu rastlín na územie EÚ z tretích krajín je zakázané. "Prísny zákaz platí i pre dovoz mäsa, mlieka a výrobkov z nich, okrem sušeného dojčenského mlieka či špeciálnych potravín potrebných zo zdravotných dôvodov v množstve dvoch kilogramov," uzavrela Nimrichterová.
 

Vyberte región